Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Διάστημα kai Eπικαιρότητα

Θραύσματα αστεροειδούς εντοπίστηκαν στο Σουδάν



Επιστήμονες συνέλεξαν τα θραύσματα ενός αστεροειδούς που είχε εντοπιστεί λίγο πριν από την είσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα. Όπως αναφέρουν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, περίπου 50 κομμάτια του μετεωρίτη ανασύρθηκαν από την έρημο του Σουδάν.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα θραύσματα τους προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για να μελετήσουν τόσο τη διαδρομή όσο και τη χημική σύσταση του αστεροειδούς.

Ο διαστημικός βράχος με μέγεθος αυτοκινήτου, γνωστός ως 2008 TC3, είχε ανιχνευθεί από αστρονόμους της Αριζόνα τον περασμένο Οκτώβριο. Καταγράφηκε από πολλά επίγεια τηλεσκόπια έως ότου διαλύθηκε μετά το πέρασμά του στη γήινη ατμόσφαιρα πάνω από τη Νουβική Έρημο στο Σουδάν.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, Peter Jenniskens από το Ινστιτούτο Σέτι στην Καλιφόρνια, ταξίδεψε με ομάδα ερευνητών στο Σουδάν σε μια προσπάθεια εντοπισμού των υπολειμμάτων. Μετά από εκτεταμένη έρευνα, κατέληξαν με 47 θραύσματα μετεωρίτη προς ανάλυση.

«Ο αστεροειδής αποτελείται από ένα ιδιαίτερα εύθραυστο υλικό που είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξή του σε ύψος 37 χλμ, προτού προλάβει να επιβραδύνει σημαντικά», εξήγησε ο Dr Jenniskens. «Ήταν ένας μετεωρίτης που δεν υπήρχε στη συλλογή μας, ένα τελείως καινούργιο υλικό».

Ο Douglas Rumble από το Ίδρυμα Κάρνετζι που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι πολλοί μετεωρίτες έχουν εντοπιστεί λίγο πριν από την είσοδο και καταστροφή τους στη γήινη ατμόσφαιρα. «Συμβαίνει εδώ και χρόνια. Αλλά το να δει κανείς αυτό το αντικείμενο πριν μπει στη ατμόσφαιρα της Γης και στη συνέχεια να το εντοπίσει, είναι μοναδικό».

Όταν αναλύονται οι μετεωρίτες που έχουν πέσει στη Γη, οι επιστήμονες σπάνια γνωρίζουν από πού προήλθαν και σε ποιο είδος ανήκουν. Οι ειδικοί που διερευνούν τον 2008 TC3, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο είδος που αποκαλείται ουρειλίτης, το οποίο μπορεί να κατάγεται από ένα και μοναδικό ουράνιο σώμα. Μετά την ανάλυση των δεδομένων, πιστεύουν ότι ο 2008 TC3 είναι σχετικά νέος σε ηλικία, με παρουσία στο εσώτερο ηλιακό σύστημα μόλις μερικών εκατομμυρίων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου